F som Ferie, efterårsferie!

Wow, vinterferie!

Vinterferien er begyndt for nogen. Vejret er sådan lidt så som så. Lidt sne, lidt regn, lidt blæst. Men det er ingen undskyldning for ikke at komme ud og opleve med familien, store som små, hvad enten det er indendørs eller udenfor.

Traditionen tro kommer her mit bud på næsten 30 familievenlige oplevelser i ferien. De fleste ligger i København, hovedstadsområdet og resten af Sjælland (Undskyld til fynboer og jyder!). Indlægget er inddelt i de tre områder, så det er nemt at navigere i. Hvert sted er markeret med et link, så I kan læse mere om aktiviteterne. Tryk blot på stedets navn.

Vær opmærksom på, at der kan være steder, der ikke har et specielt program i uge 8, hvor nogle kommuner holder vinterferie.

 

København:

Museer er altså ikke kun for voksne. Der findes utallige museer, der har specielle aktiviteter for børnefamilier i ferien.

Ét af vores yndlingsmuséer er Politimuseet. I vinterferien kan alle børn besøge Politilaboratoriet på 3. sal. Her kan børnene blandt andet prøve at sikre fingeraftryk og undersøge det i et mikroskop, få taget eget fingeraftryk, matche sålaftryk med sko og prøve politiuniformer i børnestørrelser. Desuden kan de mindre børn også komme med på børnerundvisningen: Mysteriet om hundetyven. Politiet har brug for hjælp til at opklare forbrydelsen. Hold øjne og øre åbne, og vær med at udpege hvem der er hundetyven. De lidt større børn over 9 år kan blive efterforsker for en dag. En direktør er fundet død på sit kontor. Meget tyder på at der er sket en forbrydelse. Politiet har brug for din hjælp til at opklare forbrydelsen og finde gerningsmanden. Undersøg spor og gerningssted, find ud af hvem af de mistænkte der lyver og løs mordgåden.

Ét af vores andre yndlingsmuseer, Krigsmuseet, har også et specielt program for børn i vinterferien. I ferien kan du komme i soldatertræning som soldat i Christian den 4.s hær på Krigsmuseet. Lær om hærene og soldaterne på Christian 4.’s tid ved at prøve deres udrustning, tyd et latinsk rytterflag og tegn dit eget. Forbered flåden til kanonkamp ved at veje og lade kanonerne og stig til hest som vaskeægte ringrider.

ENIGMA fylder vinterferien med aktiviteter til hele familien. Besøg museet i uge 7 og 8 og få en museumsoplevelse med skattejagt, opfinderværksted, arkademaskiner og smugkig på vores kommende særudstilling om kunstig intelligens. Besøg ENIGMAs børneområde Teleportalen – og tag tilbage i tiden i Arkadekælderen.

I vinterferien forvandler Nationalmuseet deres Festsal til et arktisk landskab. Her kan du lære at gå på jagt efter en sæl, pakke en hundeslæde og lave en beskyttende amulet. I deres arktiske udstilling kan I høre fortællingen om Havets Moder, den mægtige gudinde, der bor på havbunden og beskytter dyrene.

Børn og familier inviteres til at bygge skulpturer i Børnenes Værksted på Statens Museum for Kunst (SMK). I kan tage med på familieture rundt på museet og gå på opdagelse blandt Giacomettis slanke skulpturer. Slut besøget af i museets café med en knasende sød fastelavnsbolle.

Er du vild med at tegne og kender du alt til antik mytologi? Eller tegner du som en brækket arm og tror at Mars er en chokoladebar? Alle er velkomne til at komme og tegne og dykke ned i myternes verden på Glyptoteket. To gange om dagen kan I gå med værterne på en lille udflugt, hvor tegningerne, skulpturerne og myterne smelter sammen til en samlet oplevelse.

I skolernes vinterferie kan I prøve livet som arbejderbørn på egen krop på Arbejdermuseet. Hvad lavede børnene egentlig dengang skærme ikke fandtes, og hvor man ikke havde råd til at købe legetøj? I Børnenes Arbejdermuseum må man lege med det hele. Prøv for eksempel at sortere flasker på bryggeriet, at være cykelbud eller at lege købmand.

Københavns Museum kan I flyve gennem Københavns historie med rådhusduen Flaks, en ny folder for børn og deres familier viser vej, eller få en børneguide, hvor børn fortæller, hvad de synes er sjovt, sejt eller klamt på museet. Både voksne og større børn kan være kreative på den populære porcelæns-workshop i Arkæologisk Værksted, hvor I kan male på genbrugsporcelæn med inspiration fra arkæologiske fund.

Statens Naturhistoriske Museum inviterer jer ind i naturens verden. Undersøg kranier i Abeværkstedet og deltag i Den Store Abedyst. Gå ikke glip af verdens 100 bedste natur- og dyrefotos i den nyåbnede udstilling “Wildlife Photographer of the Year. Slut eventuelt dagen af i Palmehuset, hvor I kan gå på opdagelse blandt kæmpebambus og farverige blomster.

I kan opleve gakkede shows og flotte udstillinger i vinterferien i uge 7. Udfordr familien i manegen og slip fantasien løs på det kreative værksted, når Cirkusmuseet byder på sjove oplevelser i ferien.

I vinterferien uge 7 holder Musikmuseet åbent. Tag familien med og oplev musikkens magi. Oplev museets interaktive musikinstallationer, spil på fremtidens instrumenter, gå på digitale skattejagter og prøv kræfter med en verden af instrumenter i prøv-selv-rummet.

Både i uge 7 og uge 8 har DAC et stort program med aktiviteter. Det er sidste chance for at opleve udstillingen Copenhagen in Common. Tag også børnene med i So Danish! og få en forståelse for, hvordan dansk arkitektur har udviklet sig fra vikingetiden helt frem til i dag. Børnene kan desuden være med til fastelavnsris-workshop, plantetryk eller LEGO workshop i Salen.

Christiansborg Slot kan hele familien komme med på rundvisning i De Kongelige Stalde. På omvisningen fortælles der om traditionerne i staldene og om arbejdet, der finder sted her for både heste og mennesker. I kommer også forbi karetsamlingen og hører om den funklende guldkaret, som majestæten bruger ved særlige lejligheder, og den elegante guldbryllupskaret, som netop har været i brug ved tronskiftet. Mød også Kongens hvide heste, der trækker den flotte karet.

Game Streetmekka på Vesterbro inviterer til gratis feriecamp for børn og unge. Oplev street basket, parkour, panna, street fodbold, street dance, street art og meget mere.

Besøg Home of Carlsberg i vinterferien, og varm jer ved bålfade i Bryggergården, rist bløde skumfiduser, smag fastelavnsboller, og nyd en god kop kaffe fra Madklubben Home of Carlsbergs mad- & drikke-luger. I kan også tage på skattejagt og hilse på de søde bryggerheste.

 

Hovedstadsområdet:

Besøg Ejbybunkeren i Rødovre. Ejbybunkeren byder på masser af interaktiv historie for hele familien. I kan blive klogere med ingeniøren, grave med voldbissen, cykle med soldaten og forsøge at forhindre Cubakrisen i at udvikle sig til tredje verdenskrig. Prøv også om I kan fange Koldkrigsspionen i bunkerens mobilspil – eller forsøg at finde den hemmelige tunnel. Hvis vejret arter sig, kan I gå på opdagelse flere steder på volden og finde de historiske spor. I kan hente kort i indgangen til Ejbybunkeren eller finde dem digitalt på deres hjemmeside.

Frilandsmuseet byder på ringridning med kæpheste, klovneshow og fastelavnsrundvisning alle dage fra den 10.-18. februar. Det er åbnes også op i krea-værkstedet, hvor det er muligt at lave kæpheste, farverige fastelavnsris, -masker og -hatte. Vær også med til tøndeslagning for både børn og voksne hver dag. Traditionen tro, udnævnes der både kattekonger og –dronninger.

Ordrupgaard i Charlottenlund inviterer børn og voksne til hyggelige stunder i kunstens verden. Med et aktivitetshæfte i hånden kan I sammen blive klogere på impressionismen, mens I oplever kunst i verdensklassen. Hæftet er fyldt med spændende opgaver, som I kan tale om i fællesskab. I kan også tage med på en sanseomvisning sammen med Ordrupgaards omvisere, der har pakket en lille ’picnickurv’ med genstande, der åbner op for forståelsen af værkerne. Undervejs skal I bruge sanserne, for I skal nemlig se, høre, dufte og føle. Børnene kan desuden lege i installationen ’Villapük’, og i krearummet kan børn og voksne udfolde deres kreativitet.

Cecilie’s i Herlev og City 2 tilbyder deres populære Happy Sharing tilbud. Tilbuddet består af en tur rundt på deres 18-hullers minigolfbane eller en omgang bowling med efterfølgende saftige byg-selv-burgere og fritter.

 

Resten af Sjælland:

Louisiana i Humlebæk kan I deltage i en lang række værksteder og aktiviteter for hele familien. Bliv inspireret af kunstneren Ryan Gander, som kan ses i den aktuelle udstilling Det uerstattelige menneske, og skab en dyremaske. Bliv inspireret af Louisianas arkitektur og naturen omkring museet, og skab din egen arkitekturmodel. På scenen i Børnehuset kan du klæde dig ud og forestille dig, at du er en anden end dig selv.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde kan man hver dag i uge 7 og 8 høre om marinarkæologernes arbejde med udgravning af skibe, stenalderbopladser og hvad der ellers findes i farvandene omkring Danmark. Dette sker på Museumsøen. I Vikingeskibshallen kan du gå ombord på et handelsskib og et krigsskib i udstillingen ‘Stig ombord’, tage med på en familierundvisning fortalt som et handelstogt eller prøve at undersøge vikingeskibet Skuldelev 5 på nogle af de samme måder som en arkæolog.

Tag med på rumrejse i vinterferien, når Observatoriet i Tølløse holder åbent hver dag fra d. 10. til d. 25. februar kl. 11-17. Oplev Andreas Mogensens rummission, lad dig fascinere af vores raketshow og se Danmarks største teleskop.

Vinterferien på Holmegaard Værk byder på massevis af spændende aktiviteter og arrangementer for hele familien. Bliv glaspuster for en dag, få støbt din hånd i glas, tag på spændende skattejagt, oplev glaspusterne arbejde, design og sandblæs dine egne glas, eller jagt tidsrejsende stenalderdyr i Holmegaard Mose.

Vinterferien på Esrum Kloster & Møllegård er fyldt med sjove og tankevækkende aktiviteter målrettet familier med børn fra 5 til 12 år. I skal åbne minken Stefans tidskapsel, være nysgerrige og udforske historien sammen. Oplev et af de ældste verdenskort, mal fantastiske fabeldyr, find stjernebogen og betragt stjernebillederne som middelalderens mennesker gjorde. Lad jer indhylle i den stemningsfulde atmosfære af munkenes sang i kirken, hvor Stefan tilbragte utallige timer hver eneste dag.

Oplev Frederiksborg Slots nye restaurant, Rabarbergaarden Slottet, der åbner d. 10. februar. Se den nye særudstilling Guder Genskabt med skulpturværksted for børn og voksne – og prøv Nordsjællands smukkeste og vildeste kælkebakker, hvis sneen falder, i Slotshaverne omkring magiske Frederiksborg Slot.

I vinterferien på Kronborg Slot kan I blandt andet komme med på historiejagten ”Kongens hemmelighed”, hvor I kan møde skuespillere på slottet og hjælpe Kronborgs konge med en gådefuld opgave, eller I kan besøge vores uhyrligt populære udstilling ”Monster – stygge skabninger med store følelser”, der giver stof til eftertanke – uanset alder.

Tag hele familien med til M/S Museet for Søfart i vinterferien, hvor der venter oplevelser og udfordringer for alle aldre og flere timers underholdning. Få en ægte sømandstatovering i Tattoosalonen, byg jeres eget drømmeskib eller test jer selv i den store M/S test: er I landkrabber eller søulke?

Er I forældre træt af børn foran skærmen? I hele vinterferien, kan I på Danmarks Tekniske Museum prøve kræfter med forskellige aktiviteter, som hverken kræver strøm eller en god wifi-forbindelse. Spil i stedet BRIO’s labyrintspil, sy jeres helt egen stofpose med en symaskine, der syr på håndkraft eller lyt til traktgrammofonens toner eller se på eksotiske feriebilleder og filmscener i 3D med ViewMasteren.

Magten er kommet til Danmarks Borgcenter i Vordingborg. Dyk ned i magtens intrigante verden og oplev Vordingborgs middelalderlige storhed i udstillingen ‘MAGT’ på Danmarks Borgcenter. I udstillingen kan I glæde jer til at blive klogere på den magt, der altid knytter sig til en borg. Fra konger til dronninger, kirker, våben, smykker og meget mere.

 

I biografen:

Har I bare lyst til at hygge i de bløde biografsæder, så er der “fuldt program” på den konto. Der vises en del børnefilm i ferien. Blandt andet:

  • Drengen og hejren
  • Miniheltene
  • De tre Bukke Bruse i Badeland
  • Sigurd Sommerfugl
  • Lassie på nye eventyr
  • Inspector Sun og den sorte enkes forbandelse
  • Langt fra Andedammen
  • Ønsket
  • Wonka

 

Jeg håber, at I kan lade jer inspirere af ovenstående og dermed få en fantastisk og oplevelsesrig vinterferie sammen med familien.

Del gerne indlægget, så det kan komme ud til flere. Det vil gøre mig glad.

Mange hilsner fra Nanna.

 

Husk at I kan følge Life With Kids på:

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

F som Ferie, efterårsferie!