Tak!

BLW: Baby Led Weaning

Kaya spiser broccoliDet nye sort inden for kombinationen babyer og mad er BLW, Baby Led Weaning (kan oversættes til babystyret madtilvænning).

Meningen med Baby Led Weaning er, at barnet selv styrer overgangen fra mælk til fast føde. Barnet bliver fuldammet eller får flaske til det er mindst 6 måneder, og man kan derefter begynde at introducere fast føde for barnet.

Med BLW spiser barnet selv fra start, og han/hun spiser det samme som voksne. Barnet vælger selv hvad, om og hvor meget, han/hun vil spise ud fra det, der bliver serveret.

 

BLW er så nyt, at det ikke var kommet frem til os, da Oskar var et halvt år. Men min veninde, Jenny, har skrevet nedenstående, hvor hun fortæller om deres oplevelser med BLW:

BLW var for os et helt naturligt og oplagt valg, efter vi stiftede bekendtskab med det.
Jeg synes for det første, at det giver rigtig god mening at begynde at introducere fast føde, når barnet både fysiologisk og motorisk er klar til det. Altså når både tarmene er klar, og når barnet kan sidde oprejst og både kan samle maden op, føre det til munden, tygge og bruge tungen til at føre maden tilbage i munden, så det kan synkes. Derudover er jeg vild med tanken om, at der ikke skal være ekstra opmærksomhed på barnet og maden, og intet pres eller andet i forhold til at den portion grød, man nu har lavet, skal spises op. Barnet får selv lov til at bestemme tempoet og bliver støttet i selv at mærke efter, hvornår han/hun er sulten og ikke mindst mæt og får dermed en aktiv rolle i familiemåltidet. Jeg synes, det er dejligt, at barnet kan få lov til at røre, udforske, lege, dufte og smage alt muligt forskelligt slags mad fra starten. Der er i øvrigt et engelsk studie, der viser at BLW-børn bliver mindre kræsne end børn, der er blevet madet.

Kaya spiser vandmelon
Vores datter Kaya er 8 måneder nu, og det har været en SÅ positiv oplevelse både for os og ikke mindst for Kaya, lige fra vi startede, da hun var 6 måneder. Hun har fra start været rigtig nysgerrig og interesseret. Hun smager og spiser indtil videre alt, hun har fået serveret, lige fra kippers, grillpølser og entrecote til broccoli og syltede rødbeder. Hun har en fest og nyder virkelig at sidde med til bord med os andre og være en del af det fællesskab og samvær, der er omkring måltider. Det er også god underholdning for os andre, når hun sidder helt smurt ind i f.eks. kødsovs. Lige præcis hvad dét angår, så er det nemlig en af de eneste ulemper eller mindre sjove ting der, for mig at se, er ved BLW – det sviner! Både gulv, bord, stol og ikke mindst baby bliver vasket 3-4 gange om dagen og væggene trænger sågar også til en tur med en våd klud engang imellem, men det er det hele værd!
Man kan også godt komme ud for at skulle høre nogle kommentarer fra familie, venner og bekendte omkring, hvorvidt barnet nu spiser nok – eller om ikke hun kan blive kvalt. Men generelt har folk været meget positive overfor denne tilgang til mad – især når de har set Kaya in action.

Som man nok kan fornemme, så er jeg fan af BLW og vil til enhver tid anbefale det til andre, der ønsker en sjov og hyggelig overgang fra mælk til fast føde.

 

Kan I have en god, solrig dag, alle sammen!

Mange hilsner fra Jenny og Nanna, moms with kids.

 

Husk at I kan følge Life with kids på:

Facebook

Instagram

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tak!