Børn er nogle gange mærkelige...

Night terror, en forælders værste mareridt!

Inden helvede bryder løs!

Inden helvede bryder løs!

Mit sidste indlæg handlede om, at vi havde været inde i en rigtig hård periode med Oskar.
Hvad jeg ikke nævnte i det indlæg var, at han i den periode også havde de såkaldte anfald, Night terror.
Night terror er så voldsomt, set med en forælders øjne, at jeg syntes, det krævede et indlæg for sig selv.

Night terror er kort og godt natlige angstanfald hos børn.
Det kan ikke sammenlignes med mareridt. Barnet er ofte i sin dybeste søvn, når det pludselig “vågner” og er helt fra den. Barnet skriger og kaster sig frem og tilbage. Barnet er ikke rigtig kontaktbar – og er derfor rigtig svær at berolige. Ofte kan man slet ikke nærme sig barnet, der bare skubber en væk.
Et anfald varer omkring 5-20 min., og der kan sagtens forekomme flere anfald på én nat.
Man kan ikke rigtig gøre andet end at vente på, at det går over – og barnet igen falder i søvn.

Night terror rammer som regel 1-6%. Børnene er som regel mellem 4-12 år, men det kan forekomme helt ned til 1 års alderen. Det er oftest drenge, der rammes.
Det er svært at sige, hvad der forårsager Night terror hos barnet. Men én teori går ud på, at det er en sarthed i hjernen, når barnet går fra en søvnrytme til en anden.
En anden teori går ud på, at barnet på det givende tidspunkt er inde i en periode med følelsesmæssig stress. Det kan også være en kombination af begge.

Oskar har haft to perioder med Night terror. Første gang da han var omkring 1 år og anden gang her for en måneds tid siden, hvor han er 2 år.
Den første gang, vi oplevede det, var vi selvfølgelig dybt rystede. Vi kendte ikke til fænomenet, men kunne bare se på en lille dreng, det kastede sig skrigende rundt i sengen. Vi kunne ikke nærmer os – og kunne derfor ikke gøre andet end at vente på, han faldt til ro. Den gang havde han et anfald pr. nat i en periode på en uge.
Her sidste gang skete det to nætter med et par dages mellemrum. Denne gang havde han flere anfald i løbet af natten. Den første nat var vi oppe på 4 anfald. Det er altså hårdt!
Vi har ligesom fundet ud af, at Oskar hører til de 1-6%, og så må vi leve med det – og håbe, at han vokser fra det, når han bliver ældre.

Kilder:
Her er nyttige links, hvis du vil læse mere om Night terror. Du kan også læse om små fif til at komme igennem dem – og måske endda over dem:

http://nightterror.dk/

http://altomboern.dk/brevkasse/night-terror

http://terror-night.blogspot.dk/

Mange hilsner fra Nanna, mom with kids.

Husk, at I kan følge Life with kids på:
Facebook
Instagram

2 kommentarer

 • Ea

  Åårh jeg føler med jer Nanna. Det er føles forfærdeligt i situationen. Håber de nighterrors går over snart hjemme hos jer <3 Tak for dine links dem vil jeg kigge nærmere på, jeg er ikke klar over om man skal prøve at vække barnet eller om man skal lade ham være i fred eller hvad man gør. Det er da meget rart at være forberedt hvis det skulle ske igen. Knus Ea

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mom with kids

   Hej Ea!
   For vores vedkommende kan vi slet ikke vække ham… Vi passer bare på ham, indtil han falder i søvn igen… Og så krydser vi fingre for, at der ikke kommer flere anfald den nat.
   Døjer I også med Night Terror?

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Børn er nogle gange mærkelige...