Kvalitetstid... 365 lege for børn

Er dit barn skoleklar? Er du?

Det kan godt være, at det kan være grænseoverskridende og skelsættende, når ens første barn skal begynde i skole. Jeg kan fortælle, at det kan være lige så stort, når det sidste barn skal begynde i skole. Vi står nemlig nu i denne situation her hjemme. Oskar begynder i Mini-SFO mandag d. 1. april…altså om få dage. Denne gang på en anden skole end Anton. Grunden til dette kan I læse om i et tidligere indlæg.

Selvom man som forælder har prøvet det før, så er det stadig spændende, når ens andet (eller tredje, fjerde) barn skal begynde i skole. Og selvom det går fint med den store i skolen, så kan man godt tage sig selv i at tænke, om den lille nu er parat. Mange tanker, mange (unødvendige) bekymringer.

Dette indlæg her er skrevet på baggrund af min rolle som både mor og lærer. Det er min egen holdning til det at være skoleparat.

 

Er dit barn skoleklar?
Hvordan kan man modne og styrke sit barn, så det kan blive klar til mødet med den danske folkeskole?

Jeg har tidligere skrevet et indlæg om opdragelse. Det kan læses her.
Nogle af punkterne i indlægget omkring opdragelse er også vigtige i forhold til at lette barnets skolegang.
Jeg vil her fremhæve punktet omkring selvstændighed og robusthed. Med sidstnævnte menes der, at barnet både skal lære at klare op- og nedture i skolen. Verden må ikke bryde sammen for barnet, hvis han/hun har læst eller regnet forkert. Barnet skal desuden være selvstændigt på flere områder; selv kunne gå på toilettet, snøre sine sko og holde styr på egen taske og tøj. Det er ikke skolens opgave.

Desuden vil jeg nævne tre andre vigtige opgaver, som man bør ruste sit barn til. Det ene er at kunne forstå enkle beskeder. Barnet får i løbet af en skoledag en del beskeder fra lærere og pædagoger. Det vil lette livet for både barnet og den voksne, hvis beskederne ikke skal gentages alt for mange gange. Så lær dit barn at lytte – og handle derefter.

Mit andet punkt er, at barnet skal lære at vente. I en klasse kan der sagtens være op 28 elever – i en SFO er der endnu flere. Det kræver tålmodighed at blive hørt. Lær dit barn at vente og i stedet lytte til andre, på den måde lærer dit barn også at vise hensyn til de andre i klassen.

Til sidst vil jeg nævne, hvor vigtigt det er, at et barn kan fastholde koncentrationen i en længere periode. Dette kan trænes på flere måder. Børn i dag har en tendens til at skifte aktivitet hurtigt. Dette gør, at de har sværere ved at fordybe sig med en leg eller en opgave. Efter min mening skal et mindre barn (0. klasse) gerne kunne sidde mere eller mindre koncentreret i 30-45 min. Dette svarer også til en skolelektion.

Husk, at det er langt vigtigere at udvikle barnets sociale og personlige kompetencer der hjemme end de faglige. De faglige skal nok komme i skolen, så længe de andre kompetencer er nogenlunde udviklet.

 

Er du som forælder skoleparat?:
Når man er forælder til et skolebarn, så forpligter man sig.
Et af de vigtigste punkter er at bakke op om skolen. Vis dit barn, at du anerkender skolen, lærerne og pædagogerne. Lærernes arbejde skal ikke diskuteres hen over spisebordet om aftenen. Er man uenig med læreren, så gå direkte til læreren og ikke gennem dit barn.

Som forælder skal man selvfølgelig også bakke barnet op. Hjælp med lektier – og hjælp med at få styr på barnets ting. I starten er det en god idé at hjælpe barnet med at pakke skoletasken aftenen inden.
Når barnet har knækket læsekoden, så sørg for at læse med barnet HVER dag. Fasthold motivationen hos barnet. Med motivation kommer man langt.

Et andet punkt, hvor man som forælder forpligter sig, er med hensyn til Intra/Tabulex/Aula, eller hvad de nu hedder de fora, som er tilknyttet skolen. Man bør tjekke de relevante fora dagligt. Her står der beskeder fra lærere, der er kontaktbog, så man kan samarbejde med de voksne omkring barnet – og lektiebogen er også at finde på de platforme. Forældreintra er desværre tit et udskældt forum. Jeg mener, at det ofte bliver brugt forkert. Jeg har tidligere skrevet et indlæg, hvor jeg ridser op, hvordan jeg synes, man bør begå sig på Forældreintra. Læs det her.

Desuden skal du som forælder sørge for, at barnet er udhvilet om morgenen, og at madpakken er smurt. Efter den nye skolereform er taget i brug med de lange skoledage, er det vigtigt med lidt snack til kl. 10 og 14. Når barnet bliver gammelt nok og skal have en device med i skole, så sørg for at den er opladet. Alt for mange børn bliver sendt afsted med devices uden strøm. Det er tidskrævende, dels at få den ladet op i skoletiden, men også at skulle tilrettelægge barnets undervisning, så det stadig kan følge med trods manglende device.

Bak desuden op omkring skolens sociale arrangementer. Dette kan være alt fra forældremøde til store arrangementer, hvor hele skolen deltager. Barnet kan godt mærke dit engagement – og han/hun elsker, når du er på skolen til sådanne arrangementer. Mindre sociale arrangementer i klassen er selvfølgelig ligeså vigtige. Hvis der er en god og fornuftig kemi forældrene imellem, så smitter det automatisk af på børnene.

 

Hvis både barn og forældre er nogenlunde rustet til mødet med den danske folkeskole, så kan det ikke gå helt galt.

 

Mange hilsner fra Nanna, mor og lærer 😉

 

Husk, at I kan følge Life with kids på:

Facebook

Instagram

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kvalitetstid... 365 lege for børn